Léto podle kalendáře skončilo 23. září, ale jistě si ještě vybavujete tu pohodu z dovolené. Sedíte v taverně či na terase hospůdky, kocháte se výhledem na moře a vychutnáváte si každý okamžik té příjemné atmosféry. V gastronomii se jistě krom místních specialit objevily i olivy, a právě ty vám nyní Diana přináší. Ochutnejte a nechte své chuťové buňky zavzpomínat na letní dovolenou.
Pro milovníky oliv několik zajímavostí
O olivách panuje celá řada mýtů. Pojďte se na některé s Dianou podívat!
Oliva je plodem olivovníku, který pochází z Asie.
Černé i zelené olivy pocházejí z jednoho stromu – zelené se sklízejí na podzim, černé začátkem prosince.
Olivy se řadí mezi ovoce.
Nezpracované olivy chutnají hořce, proto se nakládají a dochucují.
Známe mnoho druhů oliv, např. řecké z oblasti Kalamata, španělské Mazanillo, francouzské Picholine a další.
Olivy mají detoxikační účinky, zlepšují trávení, povzbuzují chuť k jídlu a pomáhají v boji proti civilizačním chorobám.
Plody olivovníku obsahují vápník, sodík, draslík, hořčík, celou řadu vitamínů, nenasycených tuků a dalších látek.
Olivy jsou nízkokalorické – 50 gramů oliv obsahuje pouze 74 kalorií.
Olivový salát
Osvěžující salát z velkých řeckých oliv a z malých černých oliv, který je doplněný balkánským sýrem a červenou paprikou. Že to zní báječně? Olivy jsou vcelku, proto plně vynikne jejich chuť. Slanější sýr dokreslí přímořskou atmosféru. Stačí otevřít lahev dobrého vína, k tomu naservírovatolivový salát a vzpomínky na dovolenou u moře se dostaví za chvilku.
Olivy plněné čerstvým sýrem
Jestli jste si oblíbili papričky plněné sýrem a považujete se za milovníka oliv, budou pro vás olivy plněné čerstvým sýrem tou pravou volbou. Velké řecké olivy jsou naplněné kvalitním čerstvým sýrem z Polabských mlékáren. Tato pochoutka je vakuově balena v krásných skleničkách, proto se plněné olivy hodí i jako pěkný dárek. A až se olivy snědí, můžete skleničky využít například na domácí marmeládu.