Možná vás napadne, že okouník je mládětem okouna, ale není tomu tak. Přestože mají tyto dvě ryby pojmenování velmi podobné, jedná se o zcela odlišné druhy. Diana vám přináší jednoduchý přehled, jak se mezi těmito rybami vyznat a jaký je mezi nimi rozdíl.
Jak rozeznat okouna a okouníka
Když uvidíte tyto dvě ryby vedle sebe, již ze vzhledu vám bude jasné, že se jedná o velmi rozdílné druhy, a to nejen z důvodu odlišného vzhledu (200 kg okoun v porovnání 15 kg okouníkem), ale i vod, ve kterých se vyskytují – okoun nilský je sladkovodní ryba, okouník mořský z moře.
Porovnání ryb
Diana pro vás připravila základní rozdíly mezi okounem nilským a okouníkem mořským.
Okoun nilský
Okouník mořský
Typ ryby
sladkovodní ryba
mořská ryba
Řád
ostrnoploutví
ropušnicotvární
Vzhled
stříbrno-narůžovělé tělo, hmotnost až 200 kg
tzv. redfish, má výrazně červenou barvu, hmotnost max. 15 kg
Maso
tučné maso narůžovělé barvy
bílé maso s nízkým obsahem tuku
Původ v Dianě
Tanzánie
Německo
Nutriční hodnota
345 KJ / 100 g
443 KJ / 100 g
Chuť
podobná candátovi
jemná a šťavnatá
Použití
smažení, zapékání, grilování
vaření v páře, vaření, pečení
Cena v Dianě
29 Kč / 100 g (okou nilský - nekalibrovaný filet)*
79 Kč / 500 g (mořský okouník filet 500 g)
*Nekalibrovaný filet - každý kousek je označen váhovou etiketou, na které je uvedena gramáž.
Až příště přijdete do Diany...
...tak požádejte naše laskavé prodavačky, aby vám oba filety pro porovnání ukázaly. Obě ryby jsou za velmi příjemnou cenu, tak do nákupního košíku přidejte obě dvě a můžete s rodinou připravit „rybí ochutnávku“. Dejte nám pak o vašem „testování okouna a okouníka“ vědět na Faceboku.