27.9.2017

Řasy wakame - zdraví z mořského dna

Česká republika je bez moře, což může být jeden z důvodů, proč mnoho lidí neláká vyzkoušet cizokrajné krevety, chobotnice či ústřice a drží se spíše ověřené klasiky v podobě ryb. Pokud je toto i váš případ, nebo hledáte něco, čím byste zpestřili svůj zdravý jídelníček, neměli byste přehlédnout mořské řasy wakame.

Mořské řasy a jejich vliv na zdraví

Řasy na mořském dně v podstatě rostou  jako plevel a jsou velmi oblíbenou součástí asijské kuchyně. Z říše rostlin patří mořské řasy k nejhodnotnějším potravinám a na lidské zdraví mají blahodárný vliv.

  • Vysoký obsah vitamínů, vlákniny a bílkovin
  • Bohatý zdroj železa, hořčíku, jódu a vápníku
  • Má velmi dobrý vliv na úpravu krevního tlaku
  • Zlepšují průchodnost cév a snižuji cholesterol
  • Čistí organismus od toxických látek

Wakeme řasu sežene ve specializovaných obchodech nejčastěji v sušené podobě. Patří mezi oblíbenou volbu i u lidí, kteří se zapojením mořských řas do jídelníčku teprve začínají - wakame nemá na rozdíl od ostatních řas tak výrazné rybí aroma.

sushi

Salát z řasy wakame a hub

Při přípravě se sušená řasa opláchne, na 10 minut namočí do studené vody a může se přidat do jídla (např. polévky), kde se ještě krátce povaří. V případě, že ji chcete konzumovat rovnou (např. v pomazánce), je lepší ji namočit až na 30 minut.

Pokud nechcete experimentovat s přípravou, vyzkoušejte již hotový Wakame salát s houbami a sezamem, který je v nabídce kamenných prodejen. Hodí se skvěle jako příloha například k tuňákovi, mečounovi, ale i k dalším rybám.

Máte nějaké otázky? Zajímá vás více? Neváhejte nás kontaktovat.