8.3.2024

Minimální trvanlivost potravin versus spotřebujte do

Při nakupování potravin nejen u nás v Dianě, ale i kdekoliv jinde, se lidé často setkávají s výrazy "minimální trvanlivost" a "spotřebujte do". Obě tyto informace poskytují důležité vodítko týkající se bezpečnosti potravin, ale jejich význam může být pro některé spotřebitele matoucí. V tomto článku se podíváme na rozdíly mezi těmito dvěma označeními a poskytneme tipy, jak s nimi správně zacházet při nákupu a spotřebě potravin.

Minimální trvanlivost vs. spotřebujte do:
Co to znamená?

Minimální trvanlivost

Toto označení nám říká, jak dlouho si potravina udrží optimální kvalitu a chuť. Je to spíše doporučení od výrobce o době, během níž můžeme očekávat optimální kvalitu potraviny. Po uplynutí tohoto data však není nebezpečné potravinu konzumovat.

Všechny balené mražené produkty, které zakoupíte v prodejnách Diany jsou na etiketě označeny minimální trvanlivostí.

trvanlivost

trvanlivost

 

Spotřebujte do

Na druhou stranu toto označení upozorňuje spotřebitele, že potravina by měla být spotřebována před uplynutím uvedeného data. Jedná se zejména o čerstvé potraviny nebo potraviny, které se rychle kazí. V tomto případě, pokud to druh potraviny umožňuje, můžeme datum spotřeby prodloužit zmražením.

S označením spotřebujte do: zakoupíte v prodejnách Diany chlazené a uzené ryby a rybí saláty.

Chci si prohlédnout akční leták 


Jak zacházet s potravinami po uplynutí termínu?

Minimální trvanlivost: Potraviny označené minimální trvanlivostí jsou stále bezpečné k jídlu i po uplynutí tohoto data. Spotřebitelé by měli pouze očekávat mírnou ztrátu kvality, ale není nutné se obávat zdravotních rizik.

Spotřebujte do: U potravin označených "spotřebujte do" je třeba být mnohem opatrnější.

Důležité z hlediska kvality potravin je i důsledné dodržování pokynů pro skladování, které může prodloužit životnost potravin. Obzvlášť důležitá je po zakoupení potravin jejich přeprava a následné skladování v domácnosti.

K přepravě potravin zakoupených v Dianě může zákazník využít termotašky nebo termosáčky, které mají v sortimentu všechny naše prodejny. Jak chlazené, tak i mražené produkty obsahují na etiketě informaci, při jaké optimální teplotě má probíhat uskladnění, aby byl plně zachován stav a kvalita výrobku. Z tohoto důvodu apelujeme na zákazníky, aby si přečetli etikety, kde najdou nejen složení výrobků, ale i jejich datum použitelnosti a hlavně podmínky skladování.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.