22.3.2017

Mečoun - zajímavosti a tip na recept

Mečoun patří do královské rodiny ryb, které se řadí na vrchol chuťové gastronomie. Neloví se celoročně a nebývá ve stálé nabídce, proto pokud ho na kamenných prodejnách zahlédnete, neváhejte a rovnou si ho pořiďte. Maso má opravdu delikátní a jednoduchý recept jen podtrhne už tak skvělou chuť.

Mečouna si v moři nespletete

Mečoun je zástupce čeledi mečounovitých a od ostatních ryb ho poznáte díky prodloužené „mečovité“ čelisti, která dorůstá až do 1/3 délky celé ryby. „Meč“ používá k otupení a lovu kořisti – živí se menšími rybami (sardinky, sledě,...). Jedná se o velkou rybu s torpédovitým tvarem těla, největší kusy mohou mít i 5 metrů a 650 kg.

Další rybou, která má podobně protáhlou čelist, je plachetník – ten však má velkou hřbetní ploutev, díky které získal i toto jméno.

Mečoun se vyskytuje v teplých proudech všech tropických moří a má spíše samotářkou povahu. Diana nabízí v současné době steaky z mečouna o průměrné velikosti 150 g.

Zajímavosti aneb co je dobré vědět

  • Mečoun plave až 100 km/h a patří mezi nejrychlejší ryby
  • Lov není snadný a loví se na udici
  • Samička nosí až 50 milionů jiker
mečoun

Jak mečoun chutná?

Mečoun nepatří mezi stálou nabídku, ale patří mezi opravdové delikatesy. Maso svojí strukturou připomíná tuňáka či telecí – má pevnou svalnatou strukturu, ale zároveň je křehké. Pokud nepatříte mezi milovníky ryb, přesto doporučujeme mečouna ochutnat – chuť je lehce rybí, ale zároveň „masová“. Báječně se hodí pro přípravu steaků, které jsou opravdovým gastronomickým zážitkem. Hodí se pro milovníky ryb, kterým nevadí, že steak zůstane uvnitř syrový.

Tip na recept z mečouna

Aby vynikla skvělá chuť a struktura masa, doporučuje Diana použít minimum koření. Příprava mečouna je možná v troubě, na pánvi i na grilu.

Tip na recept, který mečouna lehce dochutí, je jednoduchý:
Maso omyjeme, osušíme a potřeme směsí z olivového oleje, citronové šťávy, soli a čerstvého mletého pepře (kdo má rád pálivé, může přidat feferonku či česnek). Maso necháme 30 minut odpočívat. Mezi tím si rozpálíme gril a následně steak z každé strany 2 minutky restujeme. Maso musí zůstat uvnitř syrové, tak jako je to u tuňáka, jinak bude steak suchý. Na závěr můžeme na mečouna přidat kousek másla pro ještě větší zjemnění chutí.

Podáváme s čerstvou či dušenou zeleninou nebo pečivem. Podle chuti můžete přidat dip, omáčku nebo jsou výbornou přílohou mořské řasy, která má Diana ve své nabídce.