18.12.2019

Maďarská rybí polévka

Vyzkoušejte recept na maďarskou rybí polévku od našeho facebookového fanouška Zdeňky Kalousové, jejíž maminka pocházela z Maďarska.

Suroviny:

  • 750 g až 1 kg sladkovodních ryb například kapr, pstruh, sumec, okoun
  • 2 červené cibule
  • 1 větší rajče
  • 2 zelené papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce sladké červené papriky
  • Chilli paprička dle chuti
  • Sůl
  • Pepř
  • Sádlo dle potřeby

 

Postup:

Sladkovodní ryby očistěte. Menší ryby můžete použít celé, z kapra nebo sumce odstraňte pouze hlavu, ploutve a ocasy. Zbytek ryby naporcujte na podkovy a schovejte prozatím do lednice.

Cibuli pokrájejte nadrobno a zpěňte na sádle. Přidejte připravené rybí odřezky, na kostky nakrájené rajče a zelené papriky. Zaprašte červenou paprikou a ochuďte špetkou soli a pepře. Vše krátce osmahněte a následně zalijte studenou vodou tak, aby byly všechny ingredience ponořené. Zakryjte pokličkou a duste přibližně 45 minut, dokud rybí maso
nezměkne.

Hotový základ polévky propasírujte přes síto do čistého hrnce, přidejte další litr vody a opět přiveďte k varu. Nyní přidejte připravené rybí podkovy a vařte je zhruba 10 až 15 minut do změknutí. Ochuďte solí a pepřem dle potřeby. Na závěr přidejte čerstvou chilli papričku zbavenou semínek a pokrájenou najemno.

Podávejte s bílým pečivem.