5.12.2018

Recept kapr na víně aneb klasika trochu jinak

Už jste si začali říkat, čím letos ozvláštníte štědrovečerní tabuli? Tradičního vánočního kapra se vzdát nechcete, ale přeci jenom vám klasika mouka, vejce a strouhanka přijde už trochu nudná? Máme pro vás variantu, kterou nepohrdne žádný labužník – kapr na víně.

Vánoční kapr je vlastně novodobá tradice

Těžko si lze představit Vánoce bez kapra. Máme to už tak zažité, že i ti, kteří zrovna ryby nemusí, ho je s ním mají spojené. Ovšem nebylo to tak vždy. Vánoční kapr se začal objevovat v Čechách až v 17. století, a to většinou u vyšších vrstev.

Kapří boom však nastal až po 1. světové válce. Tehdy ho lidé upravovali na modro (vařený v octě či víně s kořenovou zeleninou) nebo na černo (ve sladké omáčce ze sušených švestek a perníku). Až po 2. světové válce vzrostla obliba smaženého kapra, která přetrvává dodnes.

kapr-na-vine

Přípravu kapra na víně si můžete užít

Trocha historie je za námi a můžeme se vrhnout na recept kapra na víně. Zpestřete si vaření – zapněte si hudbu a nalijte si skleničku. Kapr celou láhev rozhodně nevypije :-)

Co budeme potřebovat?

  • 800 g filetů z kapra
    (přijďte si pro něj k nám na prodejnu)
  • 200 ml bílého vína
  • 150 g másla
  • 2 cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička mleté papriky
  • sůl, pepř a kmín
 

Postup na kapra na víně

Kapra osolíme a opepříme. Zapékací mísu vymažeme dvěma třetinami másla a vložíme kapra.
Zalijeme polovinou vína a stejným množstvím vody. Zasypeme na kolečka nakrájenou cibulí.

Dáme péci do trouby vyhřáté na 180 stupňů, přičemž během pečení přeléváme výpekem a zbylým vínem. Do zbytku měkkého másla zapracujeme mouku a mletou papriku. Kapra vyndáme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme máslo s moukou a paprikou a necháme projít varem.

Kapra na víně můžeme podávat s vařenými nebo šťouchanými bramborami.

Diana přeje dobrou chuť.