Kambala patří do řádů platýsů a podobně jako například mořský jazyk či halibut se vyznačuje pevným bílým masem a je ceněná pro svoji delikátní chuť. Její kvality vyzdvihovali už staří Římané, kteří kambalu pojmenovali jako „královna ryb“ a servírovali ji dokonce s korunkou na hlavě.
Kambala a její použití
Maso kambaly vydrží dlouho čerstvé a hodí se téměř na všechny způsoby úpravy. Jedná se o skutečnou delikatesu, která je ideální volbou pro sváteční příležitosti. Při úpravě je nutné odstranit kůži, protože má ostny a je velice tvrdá (lze ji odstranit jak před úpravou, tak i po upečení).
Recept: Kambala na houbách
Dobrá a kvalitní surovina je chutná sama o sobě a nepotřebuje už žádné velké ochucování. A to platí i o kambale. Dnes vám Diana přináší recept, kdy se delikátní kambala skloubí s chutí hub.
Co budeme potřebovat:
4 filety kambaly (1 ks celé ryby) 1,5 dcl panenského olivového oleje máslo 300 g čerstvých hříbků či pro labužníky lišek česnek rozmarýn pepř sůl
Postup
Pokud máte celou rybu, odstraňte ploutve, horní i spodní kůži a vytvořte čtyři stejně velké filety. Maso osolte, opepřete a vložte do nádoby s rozpuštěným máslem. Následně mírně pečte v rozpálené troubě na 65°C, a to 10-15 minut.
Než se kambala připraví, nakrájíme hříbky či lišky na větší kusy a orestujeme na olivovém oleji. Dále přidáme sůl, pepř, rozmarýn a nadrobno nakrájený česnek.
Rybu i houbovou směs servírujte za tepla, jako příloha se hodí kvalitní pečivo či salát.