8.4.2015

Kambala: Královna mezi rybami

Kambala patří do řádů platýsů a podobně jako například mořský jazyk či halibut se vyznačuje pevným bílým masem a je ceněná pro svoji delikátní chuť. Její kvality vyzdvihovali už staří Římané, kteří kambalu pojmenovali jako „královna ryb“ a servírovali ji dokonce s korunkou na hlavě.

Kambala a její použití

Maso kambaly vydrží dlouho čerstvé a hodí se téměř na všechny způsoby úpravy. Jedná se o skutečnou delikatesu, která je ideální volbou pro sváteční příležitosti. Při úpravě je nutné odstranit kůži, protože má ostny a je velice tvrdá (lze ji odstranit jak před úpravou, tak i po upečení).

Recept: Kambala na houbách

Dobrá a kvalitní surovina je chutná sama o sobě a nepotřebuje už žádné velké ochucování. A to platí i o kambale. Dnes vám Diana přináší recept, kdy se delikátní kambala skloubí s chutí hub.

Co budeme potřebovat:

4 filety kambaly (1 ks celé ryby)
1,5 dcl panenského olivového oleje
máslo
300 g čerstvých hříbků či pro labužníky lišek
česnek
rozmarýn
pepř
sůl

kambala na houbách

Postup

Pokud máte celou rybu, odstraňte ploutve, horní i spodní kůži a vytvořte čtyři stejně velké filety. Maso osolte, opepřete a vložte do nádoby s rozpuštěným máslem. Následně mírně pečte v rozpálené troubě na 65°C, a to 10-15 minut.

Než se kambala připraví, nakrájíme hříbky či lišky na větší kusy a orestujeme na olivovém oleji. Dále přidáme sůl, pepř, rozmarýn a nadrobno nakrájený česnek.

Rybu i houbovou směs servírujte za tepla, jako příloha se hodí kvalitní pečivo či salát.

Diana Fish vám přeje dobrou chuť!

Zdroj: http://www.lidovky.cz/kralovna-ryb-jak-pripravit-kambalu-poradi-roman-paulus-pi0-/dobra-chut.aspx?c=A140929_160421_dobra-chut_ape