19.4.2017

Jarní recept: losos a špenát z kopřiv

Přestože je kopřiva na zahrádce nevítanou návštěvou, v kuchyni se stává příjemným zpestřením. Jedná se nejen o plevel, ale také o bylinu, která v sobě skrývá spoustu cenných látek, které jsou právě na jaře skvělým životabudičem a pokladnicí zdraví prospěšných látek. Dnes se podíváme na přípravu lososa a špenátu, který bude připravený právě z kopřiv.

K čemu je dobrý špenát z kopřiv?

Najít na zahradě nebo na procházce mladé výhonky kopřiv je v tomto období maličkost. Natrhejte si je domů a připravte špenát z kopřiv, který má na jaře největší sílu. Právě mladé výhonky kopřiv obsahují velké množství vitamínu C, vysoký obsah proteinů a živin.

Při sbírání nezapomeňte na rukavice – i malé kopřivy dokáží silně spálit. Sbírají se mladé výhonky nebo pouze listy, které před přípravou spařte horkou vodou a poté je rychle ochlaďte - díky tomu přestanou pálit a zároveň si zachovají všechny prospěšné látky.

Následně s kopřivami pracujeme jako s tradičními špenátovými listy.

Tip Diany: Využijte síly kopřiv a připravte si domácí kopřivový čaj, který skvěle detoxikuje tělo, čistí krev a má celou řadu dalších pozitivních účinků.

losos a špenát z kopřiv

Recept na špenát z kopřiv

Spařené kopřivy nasekáme na hrubo, vložíme do pánve s na másle osmahnutou cibulkou a s trochou vody lehce podusíme, dokud listy nezměknou. Následně přidáme sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Takto připravený špenát z kopřiv můžeme podávat nebo jej ještě obohatit o vejce, smetanu či česnek.

Kopřivový špenát se skvěle hodí k jakékoliv rybě a jako příloha jsou dobré šťouchané brambory či čerstvé pečivo.

Losos + kopřivy + bulgur – variace, kterou si zamilujete

Pokud však máte rádi ještě snazší recepty, vyzkoušejte lososa, kopřivy a bulgur.

  • 4 porce lososa
  • 8 hrstek spařených kopřivových listů
  • 250 ml smetany
  • Kvalitní sýr, parmazán
  • Bulgur
  • Česnek
  • Pepř a sůl

Do zapékací mísy vložíme spařené kopřivové listy s česnekem, na které položíme omyté a osušené porce lososa. Vše osolíme, opepříme, zalijeme smetanou a posypeme sýrem. Následně zapékací mísu vložíme do rozpálené trouby na 15 – 20 minut.

Mezitím si připravíme bulgur, který se připravuje přibližně stejnou dobu. Nezapomeneme ho také dosolit a ochutit.

Vyzkoušeli jste kopřivový špenát? Dejte nám o tom vědět na Facebooku!

Diana vám přeje dobrou chuť!