17.7.2019

Hejk se vrátil do Diany

Po nějaké době se do nabídky Diany opět vrátil hejk. Na našich kamenných prodejnách ho najdete jako kuchaného bez hlavy v sáčcích 500 g nebo jako filet s kůží v balení 500 g. Porce jsou vhodné na gril, ale můžete je také zapékat i smažit.

Oblíbený hejk

Hejk neboli mořská štika je mezi zákazníky velice oblíbená a žádaná rybička, takže jsme rádi, že jsme ji mohli na letní měsíce opět zařadit do sortimentu.

hejk

Hejk z Dánska

Hejk je dravá ryba z čeledi štikozubcovitých žijící v severovýchodním Atlantiku, Středozemním a Černém moři - filetky z našeho hejka pocházejí z Dánska.

Má bílé chutné a jemné maso, které obsahuje málo tuku. Výhodou je, že má i málo kostí.

Recept hejk na rajčatech

Potřebujeme:

  • 4 kusy hejka filet nebo hejka celého kuchaného bez hlavy 500g (nakoupíte v kamenných prodejnách)
  • 600 g rajčat
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • Lžičku cukru
  • Sůl
  • Drcený pepř
  • Hrst bazalky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Lžíci citronové šťávy
  • 30 g parmazánu nebo jiného tvrdého sýra

Postup:

Rybu potřeme citronovou šťávou, osolte a opepřete. Rajčata spaříme a oloupeme. Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, vmícháme na plátky nakrájená rajčata a podusíme do zhoustnutí. Nakonec vmícháme cukr, jemně nasekanou bazalku a dle chuti osolíme a opepříme.

Vezmeme pekáček, vytřeme olejem, položíme rybičku a zalijeme rajčatovou směsí a posypeme strouhaným sýrem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 30 min při 185 C.

Diana přeje dobrou chuť!