Menu
Věděli jste, že Česká republika významně zaostává za Evropou v konzumaci ryb? V roce 2022 byla průměrná konzumace 5,9 kg ryb na občana, což je oproti jiným státům hodně málo. Mnohdy jako argument slyšíme, že ryby jsou drahé a z toho důvodu nejsou tak hojně konzumovány.
Neměli bychom ale zapomínat, že rybí maso s sebou přináší hned několik benefitů, které jsou pro zdraví prospěšné.
Pravidelná konzumace ryb přispívá ke snížení kardiovaskulárních onemocnění. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí pozitivně na srdeční činnost.
Omega-3 mastné kyseliny fungují jako prevence proti depresím a pokud již došlo k propuknutí tohoto onemocnění zvyšují účinnost antidepresiv.
S věkem ubývá šedá hmota mozková, což má za následek např. Alzheimerovu chorobu či demenci. Dle výzkumů vyplývá, že pokud alespoň jednou v týdnu zařadíme do jídelníčku rybu, je větší šance, že se mozkové funkce zhoršují pomaleji než u jedinců, kteří ryby nekonzumují.
Mnoho lidí trpí nedostatkem vitamínů D. Pokud se chcete vyhnout vitamínovým doplňkům, rozhodně zvolte ryby. Vitamín D působí protizánětlivě, posiluje kosti, svaly a hraje důležitou roli při správném fungování imunitního systému.
Ryby jsou zdrojem bílkovin a na rozdíl od jiných druhů masa, je rybí maso organismem stráveno během dvou hodin. Současně se konzumací ryb zrychluje metabolismus a spalování kalorií.
Omega-3 mastné kyseliny mají významný vliv na vzhled kůže, její pružnost, hebkost, kvalitu vlasů, ale také nehtů.
Tak navštivte naše kamenné prodejny a vyberte si nějakou rybí pochoutku.
• aljašskou tresku filet 79 Kč/500 g,
• pstruh lososovitý filet 220 Kč/kg,
• filet obalený s bylinkami 79 Kč/800 g,
• treska atlantská filet 490 Kč/kg.