25.7.2018

Co jsou kalamáry a recept na jejich přípravu

Držíte se v rybárnách spíše lososa a makrely a do neznámých surovin se moc nepouštíte? Často se setkáváme s tím, že zákazníci si neví rady s tím, jak doma připravit exotické ryby a plody moře. Víte například, co to jsou kalamáry? A jak si s nimi v kuchyni poradit? Nebojte se nových chutí a vyzkoušejte recept na kalamáry, který příjemně zpestří váš jídelníček.

Oliheň, sépie a kalamáry – jaký je mezi nimi rozdíl?

Vždy se jedná o hlavonožce (podobně jako chobotnice a krakatice). Často se tyto pojmy zaměňují, přesto mezi nimi nalezneme rozdíl:

Oliheň

Oliheň 

Olihně mají štíhlý torpédovitý tvar těla, které je ukončeno ocasní ploutví ve tvaru kosočtverce. Díky tomu jsou velmi hbité. Pro obranu před nepřítelem vypouštějí barvivo.

Jejich maso je jemné, bílé a u mladších olihní také měkčí. Menší kusy jsou vhodné ke grilování nebo do sushi, větší olihně je potřeba před přípravou naklepat a podusit.

 

Sépie

Sépie

Sépie mají kulatější tělo a dokáží se pohybovat velmi rychle. V ohrožení se brání vypouštěním inkoustového barviva. Její maso je lehce nasládlé a křehčí než u chobotnice.

I zde platí, že čím menší kusy, tím bude maso jemnější.

Kalamáry

Jedná se o olihně, které jsou už gastronomicky upravené.

Nabídka z Diany

V kamenných prodejnách jsou pro zákazníky připravené již vykuchané chlazené olihně – nemusíte si tedy dělat starosti s čištěním a rovnou je můžete použít do receptu. A pokud se vám nechce vařit? Máme k dostání obalované kalamáry v balení 500 g, které stačí osmažit a podávat například jako lahůdku k vínu. Jejich chuť ozvláštníte například tím, že do oleje přidáte nasekaný česnek nebo kousky chilli.

Recept: Kalamáry a krevety v bílém víně

Kalamáry jsou velmi všestrannou surovinou. Lze je grilovat, smažit, naplnit náplní a zapéct nebo použít v syrovém stavu. Pro milovníky exotické kuchyně jsme dnes připravili kalamáry a krevety s rajčaty a bílým vínem.

Co budeme potřebovat

  • 200 g mražených loupaných krevet (seženete v prodejnách Diana)
  • 200 g vykuchané chlazené olihně
  • 200 g cibule
  • 150 g rajčat (popř. lze nahradit protlakem)
  • 1 dl bílého vína
  • 1 bobkový list
  • olej
  • stroužek česneku
  • sůl a pepř

Postup

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli s česnekem, dále přidáme na kousky nakrájenou oliheň a po chvilce přidáme i krevety. Jakmile krevety změní barvu, podlijeme směs vínem a přidáme bobkový list. Další ingrediencí jsou spařená, oloupaná a nakrájená rajčata. Vše přibližně 20 minut dusíme a podle potřeby podlijeme vodou. Na závěr dochutíme solí a pepřem, hotové jídlo lze dozdobit také nasekanou čerstvou petrželkou.

Podáváme teplé s pečivem.

Diana přeje dobrou chuť!