4.3.2015

Březen je měsícem čtenářů a Diana přináší své tipy

Březen je nejen měsíc, ve kterém nastává rovnodennost, ale také byl vyhlášen měsícem knihy a později i čtenářů. A Diana se k této pěkné akci letos přidává a přináší pár tématických tipů. Velkou část knížek o rybách tvoří atlasy a rybí encyklopedie, ale pojďme si představit i další knížky, které vás jistě pobaví a zaujmou.

Ota Pavel o rybách

Asi nejznámější českou knihou o rybách a rybaření je Jak jsem potkal ryby od Oty Pavla. I když třeba toho o rybách moc nevíte a rybařina vám připadá jako dlouhé a nudné vysedávání u vody, knížka si vás získá svým osobitým vyprávěním a zamyšlením nad životem. To vše je prolnuté vším krásným, co můžete u ryb potkat. Na motivy povídek byl natočen i slavný televizní film Zlatí úhoři.

Měsíc čtenářů

Komiksové rybičky

V roce 2012 vyšla komiksová knížka Mechanické rybičky, která je určena čtenářům od 8 do 12 let. Lehkým vyprávěním, kterým provázejí zmiňované mechanické rybičky, seznamuje děti s ekologií, pomáhá zodpovědět otázky životního prostředí a ukazuje, jak by to mohlo dopadnout, kdyby se lidé o svoji planetu nestarali. Komiks si děti oblíbí nejen pro krátké výstižné texty, ale i pro velké obrázky.

Rybičky od Haliny

Svižné a vtipné čtení o příhodách ze života najdete v knize Banánové rybičky od Haliny Pawlovské, které vycházejí ze stejnojmenného televizního pořadu. Malá knížka v sobě skrývá odpočinkové čtení, lehkou ironii i životní moudra.

Velká ryba

Daniel Wallace napsal román mýtický rozměrů. Kniha Velká ryba skrývá příběh Williama a jeho otce, který ani na smrtelné posteli nepřestává vyprávět o neuvěřitelných dobrodružstvích, která zažil a rodinných tajemstvích. Kniha plná fantazie byla i zfilmována, a to pod taktovkou nepřehlédnutelného Tima Burtona.

Pojďte se s Dianou podívat do světa knížek a oslavte tak tuto březnovou čtenářskou akci. Máte nějaké další tipy na knížky s rybí tématikou? Dejte nám o tom vědět prostřednictvím našeho Facebooku, nebo kontaktního formuláře!