8.7.2020

Aljašská treska a další druhy v Dianě

Je sice období grilování, ale všeho moc škodí a už se vám možná grilované jídlo přejídá. Doporučujeme vám udělat si odlehčený oběd s treskou. Doporučujeme tresku aljašskou Theragra chalcogramma (oblast lovu Tichý oceán), kterou najdete na našich prodejnách.

Kromě tresky aljašské máme dále v sortimentu:

  • tresku tmavou – Pollachius virens, země původu Island
  • tresku atlantskou – země původu Gadus Morhua, země původu Německo
  • tresku pacifickou – Gadus macrocephalus, země původu USA
  • filé porce – Gadus Morhua, oblast lovu Severozápadní Atlantik
  • filé pro děti Macruronus novaezelandiae - země původu Nový Zéland, garantováno výrobcem bez kostí

Aljašská treska a co jste možná nevěděli...

Aljašská treska (treska pestrá) je druh tresky, který se nejvíce nachází v Severním Pacifiku. Je druhou nejvýznamnější lovnou rybou na světě. Většinou se zamrazuje na moři.
Na moři zmrazená surovina se zpracuje na celé filety nebo se filety slisují do bloku (filé). Kvalitou mezi nimi není rozdíl. Celé filety mohou ale obsahovat drobnou kost. Vyrábí se i filetový blok vyšší kvality, kde podle standardu nesmí být více než jedna drobná kůstka na 1 kg výrobku. Tato surovina je použita pro výrobu porcí označených jako bez kosti a vhodné i pro děti. Diana má tento výrobek ve svém sortimentu.

Široké využití

Bloky se používají jako surovina pro výrobu neobalovaného i obalovaného filé, rybích prstů, nebo je to také základní surovina pro výrobu imitace krabího masa, tzv.surimi, nebo imitací krabího masa (krabí klepeta).

Maso aljašské tresky je velmi oblíbené pro svoji pevnou konzistenci a je velmi nenáročné na přípravu. Můžeme ho použít pro všechny druhy kuchyňské přípravy, obalování, smažení,
přípravu v páře, pečení v troubě.

Aljašská treska má vysoký obsah proteinu, nižší obsah tuku a maso obsahuje omega 3 nenasycené kyseliny.

Recept na tresku

  • 400g filetů z aljašské tresky
  • rybí koření - Diana doporučuje Koření na ryby
  • máslo
  • 1 kelímek sýra Cottage
  • čerstvá nasekaná petrželka
  • strouhaný eidam 30%

Recept na tresku je opravdu snadný. Rybí filety ochutíme kořením na ryby, máslem vymažeme zapékací misku, vložíme filety a pečeme v troubě při 175 °C asi 15 min. Na filety potom rozložíme sýr Cottage, který smícháme s čerstvou nasekanou petrželkou a posypeme strouhaným eidamem. Vše znovu zapečeme v troubě, aby nám sýr zezlátl.
Jako přílohu dáme nové brambory nebo bramborovou kaši.