13.7.2016

Salát z chobotnice - recept

Lákají vás mořské plody, ale nevíte, jak si je doma připravit? Diana vám dnes přináší jednoduchý recept na chobotnici, který je ideální pro získání prvních zkušeností s touto mořskou potvůrkou. Salát z chobotnice připravíte z běžně dostupných surovin a navíc je v letních měsících osvěžujícím obědem či večeří.

Chobotnice a recept na její snadnou přípravu

Diana Fish už radila, jak připravit chobotnici a jak z ní uvařit lahodné carpaccio. Dnešní recept na salát z chobotnice však bude ještě snazší a s nápovědou Diany jej zvládne jistě každý. Stačí velký hrnec, mísa, chobotnice a běžně dostupné suroviny, které najdete v každé kuchyni.

S očištěním a vařením chobotnice také nemusíte mít obavy – stačí dodržet několik ověřených rad a úspěch je zaručen.

  • zakupte chlazenou chobotnici v Dianě ( je zbavena vnitřností)
  • uvařte chobotnici
  • doba vaření se odvíjí od velikosti chobotnice, přibližně lze odhadnout podle velikosti chobotnice: co 1 kg hmotnosti, to 1/2 hodina vaření

Recept z chobotnice

Co budeme potřebovat

  • 500 g chobotnice
  • kořenová zelenina (2 mrkve, 2 petržele, 1 menší celer, 1 středně velká cibule)
  • 4ks středně velkých brambor
  • 200 g cherry rajčat
  • 100 g černých oliv
  • 1 stroužek česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • hrst ploché petrželky
  • divoké koření
  • sůl
  • pepř
chobotnice

Postup

Chlazená chobotnice je již vykuchaná, stačí dočistit hlavičku.

Do hrnce dáme kořenovou zeleninu spolu s divokým kořením a přivedeme k varu. Vodu osolíme a jakmile se začne vařit, vložíme do ní očištěnou chobotnici. Pozor - chobotnici nevkládáme do vroucí vody najednou, ale postupně ji od chapadel „otužujeme“, až ji do hrnce položíme celou. Pokud by se chobotnice ponořila do horké vody najednou, vroucí voda by se na okamžik o několik stupňů ochladila a maso by bylo tuhé.

Mezitím uvaříme brambory, které následně nakrájíme na kostičky. Jakmile je chobotnice uvařená (přibližně 1hod a 15 minut), nechá se spolu s brambory vychladnout. Chobotnice musí být měkká, ale ne moc (tzv. na skus) - pokud si nejste jisti, stačí když se během vaření kousek odkrojí a ochutná.

Dále rozmačkáme stroužek česneku a rozmícháme ho v olivovém oleji, nakrájíme vychladlou chobotnici přibližně na 2 cm kousky a cherry rajčata na půlky.

Připravené a nakrájené brambory, chobotnici, rajčata a olivy vložíme do misky a zalijeme olivovým olejem s česnekem. Přidáme na jemno nasekanou petrželku, osolíme, opepříme a zakápneme šťávou z 1/2 citronu. Vše jemně promícháme a podle potřeby dochutíme ještě solí či citronovou šťávou.

Pořiďte si chobotnici v kamenných prodejnách nebo na e-shopu a vyzkoušejte tento snadný a chutný recept! O své zkušenosti s přípravou chobotnice se můžete podělit na Facebooku.